Co można zjeść w Jordanii? Jakie są lokalne specjały kulinarne w Jordanii?
Bliskowschodnia kuchnia pełna jest smaków, które potrafią oczarować nawet najbardziej wymagające podniebienia. W Jordanii miałem okazję spróbować kilku tradycyjnych dań, które koniecznie trzeba poznać podczas podróży po tym kraju.
1. **Mansaf** – to prawdziwa kulinarna wizytówka Jordanii. Podawany zwykle podczas ważnych uroczystości, łączy delikatne jagnięce mięso (najczęściej kozie lub owcze) gotowane w kremowym sosie jogurtowym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wszystko to trafia na górę puszystego ryżu lub bulguru, a całość dekorowana jest płatkami migdałów i świeżą natką. Smak mansafu jest głęboki, lekko kwaskowy dzięki użyciu specjalnego fermentowanego jogurtu, co czyni to danie absolutnie wyjątkowym.
2. **Falafel** – uliczna przekąska, którą kochają zarówno mieszkańcy, jak i turyści. Chrupące z wierzchu, mięciutkie w środku kulki robione są z ciecierzycy i przypraw. Tajemnicą doskonałego falafela są świeże zioła, szczypta kminu i... jordańskie słońce powoli prażące całość podczas smażenia na głębokim oleju. Najlepiej smakują zawinięte w ciepłą pitę z dodatkiem chrupiącej sałatki i aromatycznego tahini.
3. **Hummus** – można powiedzieć, że to król jordańskich stołów. Kremowa pasta z ciecierzycy, sezamowej tahini, oliwy i soku z cytryny, doskonale sprawdza się jako przystawka lub lekki lunch. Hummus smakuje tu zupełnie inaczej niż ten ze sklepowych półek – jest bardziej wyrazisty, z mocniej wyczuwalną nutą czosnku i cytryny. Podawany obowiązkowo ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebkiem pita.
4. **Shawarma** – jeśli zrobicie sobie spacer po jordańskim souku, na pewno poczujecie ciekawy zapach grillowanego mięsa – to właśnie shawarma. Tak przygotowane mięso (zazwyczaj wołowina lub kurczak) długo marynowane w orientalnych przyprawach, krojone jest na cienkie plasterki i serwowane z warzywami, piklami oraz sosem czosnkowym, zawinięte w cienki chlebek. To szybki, sycący posiłek, na który warto się skusić!
Spróbujcie tych dań, a z pewnością zakochacie się w jordańskiej kuchni równie mocno jak ja!